Bygg verdens kraftigste automatiserte sømrobot

Fridtjof Pedersen Lersveen gikk VG1 elektro og VG2-3 automasjon på Sykkylven Videregående. Etter å ha vært utplassert hos Amatec i to uker, fikk han lærlingplass på Amatec Automasjon.

Etter halvannet år med spennende utfordringer, bestod han i februar fagprøve som Automatiker og fikk karakteren "Meget godt bestått".

Det er viktig for oss som rekrutterer å ha noen å rekruttere fra. Å ha lærlinger er derfor en stor ressurs for Amatec. Vi jobber tett med skolene slik at teorien står i samsvar med behovene i næringslivet. Som medlem i Sykkylven Industri- og Næringslag, er vi med å garantere lærlingplass til alle studentene som tar fagutdannelse i Sykkylven.

 1. Fridtjof Pedersen
  Fridtjof Pedersen
  Datamann med hands-on erfaring

  Hvem er egentlig Fridtjof?
  Hvorfor valgte han automasjonslinja?
  Og hva er planene hans videre?

  I følge ham selv er han en datamann med et ønske om hands-on erfaring. Han er 20 år gammel, fra Stranda, og har gått VG1-3 på Sykkylven Videregående.

  3d-printing, machine learning/kunstig intelligens, roboter som samhandler med mennesker pluss et ønske om å fikle med ting: Dette var noe av det som trakk ham mot automasjon og etter hvert lærlingplass hos Amatec.

 2. Fridtjof monterer ultralydgeneratorer 1
  Fridtjof monterer ultralydgeneratorer 1
  Variert teknologi

  En av teknologiene Fridtjof har fått jobbe spesielt mye med, er selvkjørende roboter (eller AGV-er), og kollaborative roboter.

  "I Amatec er det aldri to like oppgaver. Selv om det finnes mange spennende lærlingplasser i- og omkring bygda, tror jeg ikke jeg kunne ha funnet en bedre plass. Amatec har et utrolig bredt spekter av teknologier i omløp, og i tiden jeg har vært her har jeg fått jobbe med mye av det nyeste som finnes på markedet." - Fridtjof, Automatiker

  På dette bildet jobber Fridtjof med monteringen av styreskapet til en maskin som spalter stoff ved hjelp av ultralyd, samtidig med at den sveiser kanten av stoffet. Ultralyd er, som du skjønner, ikke bare forbehold sykehusene. Det kan også brukes til en rekke spennende oppgaver som spalting, skjæring og rensing.

 3. Terje Riksheim
  Terje Riksheim
  Sterk faglig veileder

  Som fagansvarlig har Terje Riksheim hatt overordnet arbeidsgiveransvar for Fridtjof. Han har valgt ut instruktører, laget opplæringsplan for læreløpet, organisert opplæringen slik at den oppfyller kravene i læreplanen, samt sørget for et samsvar i forventningene mellom Amatec og Fridtjof. Han har vurdert Fridtjof underveis, og har sammen med sensor planlagt og fulgt opp fagprøven.

  "Lærlingtiden har vært spennende for oss i Amatec. Fridtjof har bidratt med unge, friske tanker og har omfavnet de teknologiske utfordringene med stil og entusiasme. Vi kommer til å savne ham her på Amatec - og samtidig ønsker jeg ham all lykke til videre i utdanningen." - Terje Riksheim, Sr. Automasjonsingeniør

 4. AMASPLEIS AM902 2
  AMASPLEIS AM902 2
  Fagprøven: Bygg verdens kraftigste automatiserte sømrobot

  Selve fagprøven bestod i å bygge et eksemplar av AMASPLEIS AM902, verdens kraftigste automatiserte sømrobot - som blant annet brukes til å spleise tau og lastestropper/webbing. Fridtjof bestod prøven meget godt, og fullførte jobben to dager raskere enn beregnet.

 5. IMG 0937
  IMG 0937
  Automasjonsingeniør neste

  I sommer begynner Fridtjof på forstudie til automasjonsingeniør. Det blir 8 intense uker med R1 og R2 matematikk før han begynner på den 3-årige utdannelsen.

  Fridtjof ser fram til å få bryne seg på utvikling av maskiner fra bunnen av.

 6. Fridtjof Pedersen Lersveen bestått meget godt
  Fridtjof Pedersen Lersveen bestått meget godt
  Amatec gratulerer!

  Det har vært en stor glede å ha Fridtjof hos oss. Med sitt positive humør, smittende smil og stor faglig entusiasme har han bidratt til det gode- og faglig høye miljøet vi har i Amatec Automasjon. Han har satt seg inn i mange teknologiske områder, som 3d-printing, prototyping, vision, kollaborative roboter, selvkjørende roboter med mer, og har vist stor evne til å forstå ny teknologi og å anvende dette i praksis.

  Han har våre beste anbefalinger - og vi ønsker han med dette lykke til videre på veien til å bli Automasjonsingeniør!

  PS: Kom gjerne igjen etter du er ferdig med utdannelsen :-)

Relaterte sider

AMASPLEIS AM902
AMASPLEIS AM902

Verdens kraftigste CNC-styrte sømautomat, AMASPLEIS AM902-H/L kan sy ekstremt kraftige materialer med tykk sytråd (opp til 5/3).

Les mer →
Kollaborative roboter hjelper mennesker
Kollaborative roboter hjelper mennesker

Omron Collaborative Robots jobber sammen med deg - sikkert og nøyaktig - eller alene bak sikkerhetssløyfe.

Les mer →
Selvkjørende roboter frigir tid
Selvkjørende roboter frigir tid

Selvkjørende, intelligente fraktroboter som selv finner veien og ikke krasjer med utstyr, andre roboter eller ansatte

Les mer →